Alles wat je aandacht geeft, groeit …

Ja, dat dus… Weleens over nagedacht? Alles wat je aandacht geeft, groeit. Ik heb geleerd, dat als je iets wilt uitleggen, dat dat hetzelfde werkt als feedback geven: je begint bij het positieve deel en eindigt daarbij. Net zoals het met God is: het positieve Begin en het Einde.

 

Wanneer jij een persoon bent met een heel laag zelfbeeld, waar je wellicht zelfs voor in therapie bent, heb je het meeste baat bij positieve woorden. ‘Wat heb je dat goed gedaan!’ doet bij een kind (en bij een volwassene) meer dan ‘Dat mag je niet meer doen!’ Je groeit op het moment dat je positieve feedback krijgt. Alles wat je aandacht geeft, groeit. Ook je zelfbeeld! Dit houdt overigens niet in, dat het binnen een maand helemaal verbeterd is, want zoiets heeft tijd nodig.

Ander voorbeeld. Als je een narcis-bol koopt en je stopt deze in de grond en kijkt er vervolgens niet meer naar, dat zal er niks van terecht komen. Geef je het water en staat hij op de goede plek, dan zal er een prachtige bloem verschijnen. Een makkelijker voorbeeld kan ik niet bedenken…

 

Nu de andere kant. Op het moment dat iemand naar jou toekomt en begint te klagen over de zondagsdienst, dan kun je twee dingen doen; je blijft positief of je gaat mee in doen negativiteit. Kies je voor het laatste, dan groeit die negativiteit over de zondagsdienst en gaat, als je niet uitkijkt zijn eigen leven leiden! Alles wat je aandacht geeft, groeit…

 

We zouden afsluiten met iets positiefs en direct de clue van deze blog. Jouw relatie met God. Eigenlijk werkt dat precies hetzelfde als die bloembol. Er zijn mensen ie op zondag christen zijn en doordeweeks eigenlijk weinig tot geen aandacht aan hun persoonlijke relatie met God besteden. Zij vullen die lege ruimte op met drank, drugs etc. Waarom? Omdat hun relatie met God niet kan groeien op het moment dat er geen aandacht aan besteed wordt… Die leegte die zij ervaren, of jij misschien ervaart, zal niet worden vervuld op het moment dat jij er geen aandacht aan geeft. God wíl die aandacht, Hij wil namelijk dat jíj groeit! Daarom geeft Hij de aandacht die jij aan Hem geeft, terug in de vorm van de opvullingen van die leegte.

 

Zijn liefde alleen, heeft jouw aandacht nodig. Dan zul je merken dat jouw liefde voor Hem ook groeit, omdat Hij door jou heen zal gaan werken!