Gods stem verstaan: hoe doe je dat?

Toen ik een jaar of zeven was, wilde ik dolgraag Gods stem eens horen. In veel Bijbelverhalen praatte God luid en duidelijk tegen mensen, en volgens de kerk was het voornamelijk een kwestie van goed luisteren en je hart openstellen. Ik was wel benieuwd wat God tegen mij te zeggen had. Daarom sloot ik me op in mijn kamer en focuste ik me volledig op mijn gehoor, terwijl ik God smeekte om iets tegen me te zeggen. En wat ik toen hoorde…

Niets. Ik hoorde niets. God zweeg in alle talen, terwijl ik daar vol verwachting, met gespitste oren in mijn kamertje zat. “Goed luisteren en je hart openstellen”, kennelijk werkte dat niet altijd. Ik nam het God echter niet kwalijk, ‘Hij had vast betere dingen te doen’. Maar misschien herken je het wel: het verlangen om Gods stem te verstaan en Zijn aanwezigheid in jouw leven te ervaren. Praat God in deze tijd nog wel tegen ons, en zo ja, praat Hij dan ook tegen jou? Hoe kun je Gods stem verstaan?

Spreekt God nog wel tot ons?

Volgens de Bijbel sprak God op een heel persoonlijke manier met veel mensen. Denk bijvoorbeeld aan de vriendschap van God met Mozes, David of Elia.

“De Heer sprak met Mozes heel persoonlijk, zoals iemand spreekt met zijn vriend.” Exodus 33:11

Er zijn mensen die zeggen dat God tegenwoordig niet meer op die manier met mensen praat, omdat wij nu de Bijbel hebben. Maar niets is minder waar! Ook in onze tijd wil God niets liever dan een persoonlijke relatie met ons opbouwen. Wij kunnen, net als onze geloofshelden, een hechte vriendschap met onze hemelse Vader ontwikkelen.

Relatie

God heeft ieder mens uniek geschapen en heeft daarom met iedereen persoonlijk zijn eigen manier van communiceren. Sommige mensen krijgen bijvoorbeeld beelden, anderen dromen, weer anderen horen Gods stem letterlijk. Om Gods aanwezigheid in jouw leven te ervaren, zal je moeten investeren in jouw relatie met Hem. Zo ontdek je ook op welke manier jij Zijn stem kunt verstaan. Het is eigenlijk hetzelfde als een vriendschap of een relatie tussen twee mensen. Als een van de twee niet investeert of geen moeite doet, dan kun je niks opbouwen. Zo werkt het met God ook. Een duurzame relatie komt van twee kanten, en God is er klaar voor. Ben jij ook klaar voor een leven met Hem?

5 tips om Gods stem te verstaan

 1.  Ga actief en gedisciplineerd met je geloof aan de slag
  Ken je dat kinderliedje: “Lees je Bijbel, bid elke dag”? Het lijkt simpel, maar daar ligt wel de basis voor een relatie met God. Door gedisciplineerd en actief met het geloof bezig te zijn, ontdek je steeds meer dingen over Hem en betrek je God ook (bewust of onbewust) veel meer in je leven. Hierdoor wordt het makkelijker om Zijn wil te herkennen en Zijn stem te leren verstaan. Als je het lastig vindt, kun je ook apps gebruiken als Daily Bible, Verse-A-Day of Dagelijks Woord. Zo word je dagelijks gestimuleerd om met Gods Woord bezig te zijn.
 2. Bid om de Heilige Geest
  Alleen met de Heilige Geest kun je Gods stem verstaan. In Johannes 16 legt Jezus uit waarom de Heilige Geest zo onmisbaar is voor een relatie met God. Bid daarom altijd om de aanwezigheid van Gods Geest in jouw leven en durf te geloven dat Hij ook in en door jou werkt.
 3.  Ontdek het karakter van God
  Investeer dagelijks tijd en energie in God om Hem echt te leren kennen, zodat je Hem ook steeds meer gaat herkennen. Wij hebben een God van liefde, goedheid en vrede. Gedachten van angst, minderwaardigheid of duisternis zijn niet van Hem afkomstig. Als je Gods karakter kent, wordt het steeds makkelijker om te ontdekken welke gedachten van Hem afkomstig zijn.
 4. Praat met medechristenen
  Je bent niet de enige die zoekende is in het geloof. Zelfs de grootste geloofshelden kennen hun ups en downs in hun geloofsleven. Kijk eens of je misschien kunt aansluiten bij een bijbelgroep in jouw gemeente, of neem contact met ons op. God heeft ons immers aan elkaar gegeven zodat we elkaar kunnen versterken en bemoedigen in het geloof.
 5. Zoek God in je passie
  God heeft je passies gegeven die ook iets van Gods karakter in jou weerspiegelen. Houd je bijvoorbeeld van muziek, schilderen of sporten? Dank God hiervoor en probeer Hem ook in dit aspect van jouw leven te betrekken. Probeer eens voor jezelf helder te krijgen wat deze passie zegt over Gods karakter in jou.