Hoe dankbaarheid je leven verandert

Aanstaande woensdag vieren we dankdag.  Een typisch protestantse gedenkdag, waarop we God speciaal danken voor de oogst en het werk. Een dag waarop we extra stilstaan bij dankbaarheid en alle zegeningen die we uit Gods hand mogen ontvangen. Maar als je het aan Paulus vraagt, zou het eigenlijk elke dag dankdag moeten zijn…

“Dank God onder alle omstandigheden, want dat is wat Hij van u, die één bent met Christus Jezus, verlangt.” – 1 Tessalonicenzen 5:18

Het is niet altijd makkelijk om dankbaar te zijn. Er is veel onrecht en lijden in onze wereld en vaak roepen we God hiervoor ter verantwoording. In al dat lijden kunnen we ons afvragen waar God is.Mijn zoon, Mijn dochter, als je alleen maar pijn ziet, dan verlies je Mij uit het oog.” (God in ‘The Shack’).

10.000 redenen tot dankbaarheid

Voor een goede relatie met God is het belangrijk om juist te kijken naar wat we allemaal mogen ontvangen uit Zijn hand. Zoveel dingen die voor ons vanzelfsprekend zijn, zijn dat niet voor iedereen. Voldoende eten en drinken, kleding, een dak boven ons hoofd, vrijheid van godsdienst, onderwijs, een bijbel… Zoals het lied van Opwekking al zegt: “Van al Uw goedheid wil ik blijven zingen, tienduizend redenen tot dankbaarheid!”

Dankbaarheid in de praktijk

Onlangs realiseerde ik me hoe snel ik geneigd ben om mijn ‘verlanglijstje’ bij God in te dienen. Zeker als het leven tegenslagen met zich meebrengt, vergeet ik God vaak te danken voor alles wat Hij voor me doet en heeft gedaan. Sindskort heb ik daar een verandering in gebracht door dagelijks minstens 5 dingen te benoemen waarvoor ik God dankbaar ben. Het gaat dan specifiek over dingen of momenten die ik die dag heb gezien of meegemaakt. Ik sta eerlijk gezegd versteld van de gevolgen: ik geniet intenser, ben vrolijker en kijk op een heel nieuwe manier naar de wereld om me heen. Het geeft me zoveel energie en levenslust! God spoort ons aan om in alle omstandigheden dankbaar te zijn. Niet omdat Hij dat nodig heeft, maar omdat Hij weet hoe goed het is voor onze relatie met Hem. Dankbaarheid maakt gelukkig. Laat daarom elke dag dankdag zijn!