10 overeenkomsten tussen God en social media

What’s App, Facebook, Instagram, YouTube, Twitter, Pinterest… grote kans dat je actief bent op één of meerdere van deze kanalen. Terwijl God steeds meer lijkt te verdwijnen uit onze westerse maatschappij, worden sociale media steeds groter en belangrijker. Ik begin met een gewetensvraagje: Wanneer was de laatste keer dat je What’s App of Facebook hebt gecheckt? En wanneer heb je voor het laatst God ‘gecheckt’? 

 1. Groter dan je denkt
  We zien social media op een schermpje, maar wat is het nou werkelijk? Op mysterieuze wijze lijkt Facebook te weten wie je vrienden kunnen zijn, welke bedrijven en aanbiedingen je wellicht interessant vindt en waar je naartoe op vakantie wil… Als een soort ‘hogere macht’ die alles over je weet.
 2. Vraagt tijd en aandacht
  Dit spreekt voor zich: God wil graag jouw tijd en aandacht, maar dat wil social media ook. God wil dat je Hem vertelt wat je bezighoudt, maar dat wil social media ook. Facebook vraagt zelfs expliciet bij je statusupdate: Wat houdt je bezig? Wat ben je aan het doen?
 3. Je vertelt alles
  Kijk eens kritisch naar je laatste statusupdates… Hoeveel persoonlijke informatie geef je eigenlijk vrij? Om maar te zwijgen over contactgegevens en privacygevoelige informatie. Vertel je God ook alles wat je bezighoudt? Of kies je toch eerder voor social media?
 4. Het heeft gevolgen voor je persoonlijke leven
  Kies je voor God, dan verandert je leven en je kijk op de wereld. Hij neemt een steeds belangrijkere plaats in. Wanneer je een keuze maakt voor een bepaald social mediakanaal, verandert je mediagebruik en ga je anders naar je wereld kijken.
 5. Hoe meer je je ermee bezig houdt, hoe afhankelijker je wordt
  Hoe meer je je verdiept in de Bijbel, hoe afhankelijker je je van hem durft op te stellen. Durf jij het ook te verwachten van de HEER? Precies hetzelfde geldt ook weer voor social media. Een bekend fenomeen is bijvoorbeeld FOMO (Fear Of Missing Out). Angst om dingen te missen, waardoor je obsessief je social media checkt (en er dus eigenlijk afhankelijk van wordt). Hoeveel verjaardagen van je vrienden/vriendinnen zou je onthouden zonder Facebook?
 6. Het creëert een wereld
  In het begin schiep God de hemel en de aarde… God creëerde alles, ook de mens. Social media creëert ook een eigen wereld. Kijk bijvoorbeeld naar nieuwsitems die geëscaleerd zijn door social media. Ook de politieke agenda wordt bepaald door hypes op social media.
 7. Brengt je in contact
  Door het geloof kom je in contact met andere mensen. Denk bijvoorbeeld aan de kerk, praiseavonden of evenementen zoals Opwekking en de EO Jongerendag. Ook op social media kom je in aanraking met veel mensen, op een laagdrempelige wijze kun je met miljoenen vreemden in contact komen. Er bestaan communities, gemeenschappen, zelfs nieuwe gemeenten.
 8. Het kent je
  Een beetje hetzelfde als bij punt 1, social media weet wat je doet, zoekt en waar je naar verlangt. Maar het is niks vergeleken bij wat God van je weet. Hij heeft jou gemaakt, Hij weet wat je nodig hebt en waar je naartoe gaat. Wat een grote God hebben wij!
 9. Niks is verborgen
  Zoek je op Google naar een bestemming voor de zomervakantie, dan kun je erop rekenen dat je talloze advertenties op Facebook krijgt met de prachtigste aanbiedingen. Alles wat je zoekt en doet wordt opgeslagen en gebruikt. God ziet ook alles wat je doet, Hij weet zelfs alles wat je denkt. Niks is verborgen voor Hem.
 10. Altijd met je mee
  Je telefoon heb je waarschijnlijk altijd op zak. WhatsApp, Facebook, Instagram… Alles ligt binnen handbereik, je neemt het altijd met je mee. God gaat gelukkig ook altijd met je mee, zonder dat je daar zelf heel veel moeite voor hoeft te doen. Hij is altijd bij je, zelfs als je Hem vergeet te vragen of te danken voor zijn aanwezigheid. Hij laat je nooit in de steek.

Gelukkig zijn meer verschillen tussen onze goede God en social media dan overeenkomsten. De eeuwige God is zoveel groter, machtiger en wijzer! Hij wil ons bovendien ook helpen om op een goede manier met social media om te gaan en de relatie met Hem boven alles te (blijven) stellen. Persoonlijk vind ik het een heel interessant onderwerp. Wat denk jij: Bestaat er een verband tussen kerkverlating en de opkomst van social media?