Aanwezig

Misschien heb je weleens een beroemd persoon gezien. Een voetballer, acteur, of misschien de koning of koningen. Mensen met status, mensen die ‘belangrijk’ zijn. De aanwezigheid van zulke mensen kan iets met je doen, je kunt er van onder de indruk zijn.

Als je me een klein beetje kent (ik sta weleens op het podium te zingen bij Praise) dan weet je dat ik gek ben op aanbiddingsmuziek. Iets wat mij daarin opvalt is dat er vaak wordt gezongen om de aanwezigheid van God. Niets mis mee natuurlijk, integendeel, maar beseffen we ook maar een fractie van wat dat inhoudt? Net kwam ik min of meer toevallig terecht bij Jesaja 64, een hoofdstuk waarin de profeet Jesaja de tekst opschrijft van een van onze bekendste liedjes: Zoals klei in de hand van de Pottenbakker. Iets eerder in datzelfde hoofdstuk staat iets wat mij aan het denken zette:

‘Och, als U eens de hemel openscheurde en naar beneden kwam! De bergen zouden schudden in uw aanwezigheid! Het verterende vuur van uw glorie zou de bossen platbranden en de oceanen laten droogkoken. De volken zouden voor U sidderen van angst, dan zouden uw vijanden erachter komen, waarom U zo geducht bent! Zo was het vroeger ook wanneer U naar beneden kwam, want U deed vreselijke* dingen, die boven al onze vermoedens uitgingen en waar de bergen van schudden!’ ‭‭(Jesaja‬ ‭64:1-3‬ ‭HTB‬‬)

Betekent dit dat we nooit meer iets over zijn ‘presence’ mogen zingen of bidden? Nee natuurlijk niet, ik hoop dat je voortdurend verlangt naar de aanwezigheid van de Heilige Geest. Maar sta niet raar te kijken als er in die aanwezigheid dingen kunnen gebeuren die je misschien niet verwacht!

*Met ‘vreselijke dingen’ moeten we het woord vreselijk misschien iets letterlijker nemen dan we dat vandaag de dag doen. Vreselijk is letterlijk: iets wat te vrezen is. In deze context is de aanwezigheid en macht van de Heer inderdaad iets om te ‘vrezen’!