All I want for Christmas

De straten worden verlicht door schitterende kaarsjes, kerstversiering geeft de wereld een vriendelijk gezicht. Door de ramen zie ik in veel woningen prachtig versierde kerstbomen staan. De radio overspoelt me met kerstliedjes die ik al bijna uit mijn hoofd mee kan zingen en ook de kerstfilms komen allemaal voorbij op de buis. Iedereen is een beetje opgetogen; het is bijna Kerst!

Wereld in nood

De wereld wordt opgeschrikt: een meedogenloze aanslag op een kerstmarkt in Berlijn. Burgers in Aleppo worden geëvacueerd. Dakloze kinderen in het Midden-Oosten die dreigen te sterven van de kou. Dat terwijl de immer vrolijke kerstman met zijn arrenslee  net gearriveerd is in het rijke westen. Die ellende in de wereld komt ons nu eigenlijk niet goed uit, we moeten nog kerstcadeaus kopen en het kerstdiner voorbereiden… Is dat wat Kerst voor ons geworden is?

Te druk voor God

Toen Jezus ruim 2000 jaar geleden op de wereld kwam, zat men ook niet echt op Hem te wachten. ‘Er was voor hen geen plaats in de herberg’. Dat vind ik trouwens zo mooi aan God: Hij wacht niet tot wij er een keer klaar voor zijn. Wees eens eerlijk, zouden wij dat ooit zijn? Waarschijnlijk niet. We zijn met druk met van alles, we leven immers niet in een wereld waar het altijd vakantie is. Geen wereld die uit alleen maar feestjes bestaat. Je moet de rekeningen betalen, bedden opmaken en de was doen… Hoe vaak zuchten we niet dat we het zo druk hebben, dat de dag eigenlijk te weinig uren bevat?

Het geschenk van Kerst

Gelukkig hangt Gods plan niet van onze keuzes af. Zijn plan met ons leven staat vast. Hij kent ons door en door en weet wat goed voor ons is. Hij is mens geworden, zoals wij, zodat we weer één kunnen worden met de Vader. Jezus zonderde zich niet af van zijn schepping. Hij zette zijn tent híér op, in deze wereld waarin we nu leven. 2000 jaar geleden bracht een engel de boodschap aan de herders: “Namelijk dat heden voor u in de stad van David de Zaligmaker geboren is; Hij is Christus, de Heere” (Lucas 2:11). Deze boodschap zegt God vandaag de dag nog steeds tegen ieder die het wil horen: De Zaligmaker is geboren… voor jou! Jezus is het geschenk van Kerst.

All I want for Christmas…

De Schepper van het heelal werd geboren in een gezin dat nog te laag op de maatschappelijke ladder stond om een bed te bemachtigen voor een hoogzwangere vrouw. God kwam de wereld binnen via alledaagse mensen zoals jij en ik. Hij woonde onder ons. Het is Zijn verlangen om in jou te wonen. Is dat ook jouw wens deze Kerst? “All I want for Christmas… is You, Jesus”.

Gezegende feestdagen toegewenst!