Een wereld vol met designerbaby’s

De eerste aflevering van de serie ‘De Volmaakte Mens’ gaat over genetische manipulatie bij mensen. In de toekomst wordt het mogelijk om de perfecte baby te ontwerpen. Dus niet alleen embryoselectie op erfelijke ziektes, maar ook op geslacht, haarkleur en eigenschappen. Mijn eerste reactie is: dit moet niet mogelijk kunnen zijn. Is dat terecht?

Hoe ziet een wereld met uitgedachte baby’s eruit?

Als ik mij een wereld probeer voor te stellen waarin mensen willekeurig hun baby kunnen ‘samenstellen’, dan bekruipt mij een ongemakkelijk gevoel. Is het kind nog wel van jezelf als hij/zij het DNA heeft van heel veel verschillende ouders? Zo’n behandeling is ook ontzettend duur en dus is er een beperkte groep die er gebruik van kan maken. Vaak zijn dit slimme mensen die dan waarschijnlijk nóg slimmere kinderen krijgen. Arm en rijk groeit zo ver uit elkaar. En als dat al niet voor problemen zorgt, zal er wel iemand zijn die compleet misbruik maakt van de mogelijkheid om een baby naar zijn zin te maken. Wat als er iemand is die een baby wil met het beste DNA om dictator te worden?

Angst voor moderne techniek

Volgens Julian Savulescu, die aan het woord komt in het programma, moeten we de techniek gebruiken om de mensheid beter te maken. Dat klinkt toch mooi? Als je kijkt naar de geschiedenis, zijn mensen vaak bang voor nieuwe technologieën, terwijl ze uiteindelijk toch wel handig blijken te zijn. Men was sceptisch over de boekdrukkunst, de wasmachine, de auto, het internet, noem het maar op. Op dit moment zijn robots de nieuwe hype. Velen zijn bang dat robots gaan zorgen voor hoge werkeloosheid. Maar is die angst wel terecht? En kun je eigenlijk de technologie van genetische manipulatie wel vergelijken met robots of auto’s?

Designerbaby’s vanuit christelijk oogpunt

Het is lastig om te bepalen wat God ervan vindt. Door zelf baby’s te creëren speel je als het ware voor God, maar tegelijkertijd heeft God de mensen geschapen die de techniek hebben bedacht. Is God dan tegen uitvindingen? Deze techniek zal het dagelijks leven ingrijpend veranderen, maar dat hebben veel andere technieken ook gedaan. Of gaat deze innovatie te ver omdat het zo dichtbij de identiteit van de mens komt?

Ik ben benieuwd of ik later tegen mijn (klein)kinderen zal zeggen dat vroeger álle baby’s ‘gewoon’ geboren werden met de gemixte genen van de vader en moeder. Ik heb (nog) geen antwoorden gevonden op al deze wezenlijke vragen, maar ik hoop dat je erover na gaat denken. Een simpel ja of nee is er naar mening niet. Onderzoek wat God, je familie en vrienden hierover denken. Wie weet sta je later echt voor de keuze om je eigen kind te ontwerpen.

Beeld: 33rdsquare.com