Gesloten deuren?

Afgelopen week stapte ik in de trein. Het was bomvol, dus ik nam snel plaats op een klapstoel op het balkon. Vanaf die plek had ik goed zicht op de conducteur die precies voor mijn deur op het perron stond. Hij keek wat paniekerig in het rond. Toen bevoelde hij al zijn zakken. Opnieuw keek hij rond en daarna in zijn heuptas. De wanhoop straalde van zijn gezicht. Het huilen stond hem nader dan het lachen.

Daar kwam een collega aangelopen over het perron. “Wat is er?”, vroeg die toen hij de hulpeloze conducteur zag. “Ik ben mijn sleutels kwijt”, was de radeloze reactie. En ik dacht: “Tja, toch lastig als je de sleutels van de trein kwijt bent”.

Hulp van de reizigers

De vertwijfelde conducteur stapte in de trein. Op ‘mijn’balkon stonden zeker zeven mensen, dus het was een gezellige volheid. “Hebben jullie misschien mijn sleutels hier gevonden?”, vroeg de conducteur. “Ik had ze namelijk net nog”. De passagiers, inclusief mezelf, reageerden wat lauw. Nee, natuurlijk hadden we geen sleutels gevonden, anders hadden we het wel gezegd. En bovendien was het helemaal onze taak niet om op de sleutels van de trein te letten, zeker niet om kwart voor acht ’s morgens. De conducteur stond absoluut een beetje voor aap.

De duivel in zijn hemd

Blog 3 - sleutels dodenrijk

Giotto, ca. 1320

Ik kon er niets aan doen, maar door deze conducteur zonder sleutels moest ik gelijk denken aan de duivel, die de sleutels van het dodenrijk ook kwijtraakte. Door de zonde was Satan de heerser over het dodenrijk. Toen Jezus stierf voor alle zonden, raakte de duivel zijn sleutelrecht kwijt. Gelijk na zijn dood ging Jezus naar het dodenrijk en pakte de sleutel van het dodenrijk af. Zou Satan toen ook wanhopig in alle hoekjes en gaatjes gezocht hebben? Zou het huilen hem nader hebben gestaan dan het lachen? Zou hij aan zijn demonen gevraagd hebben of zij de sleutels misschien gezien hadden? Deze conducteur liet mij op een hele mooie manier denken aan het geweldige cadeau dat Jezus ons gegeven heeft.