God is goed en ik niet

Mensen die mij een beetje kennen, weten welke impact het boek ‘De Uitnodiging’ van W. Paul Young op mij en mijn geloofsleven heeft gehad. Voordat ik dit boek had gelezen, was ik namelijk wel een beetje klaar met God. Een almachtige God die niks doet aan de ellende in deze wereld? Nee, ik zag het als het ultieme bewijs dat God niet bestond. Gelukkig greep God in: iemand raadde mij aan om ‘De Uitnodiging’ te lezen. “Want,” zo stelde ze “je gaat heel anders naar God en het geloof kijken.” En ze had gelijk. Na het lezen van dit boek stond mijn geloof en leven volledig op z’n kop. Van een rationeel geloof ging ik naar een relatie met God. “Knowing the Bible is one thing. Knowing the Author is another.”

Onlangs is er een nieuw boek gepubliceerd door de auteur van ‘De Uitnodiging’: ‘God is goed en ik niet’. In dit boek komen verschillende gedachten/leugens over God aan bod die ons ervan weerhouden om een liefdevolle relatie met de Vader op te bouwen.  Gedachten die er in de loop van de jaren zijn ingeslopen, en die voor velen van ons heel herkenbaar zullen zijn. Denk bijvoorbeeld aan gedachten als: “God is meer een hij dan een zij” en “God is teleurgesteld in mij”. In dit boek beschrijft Young niet alleen hoe dit een liefdevolle relatie met God belemmert, maar geeft hij ook een tegengeluid.

Persoonlijk vind ik het fijn om op deze manier uitgedaagd te worden om opnieuw naar God en Zijn hart te kijken.  Vaak hebben wij een bepaald beeld van God in ons hoofd, maar in hoeverre klopt dit beeld? Juist door het kijken vanuit een ander/nieuw perspectief, krijg ik vernieuwende inzichten en leer ik meer van Gods grootheid. Ik zeg niet dat ik het eens ben met alles wat in dit boek staat, want de Bijbel is en blijft voor mij altijd leading. Maar ik geloof wel dat God vandaag de dag nog steeds mensen roept om Zijn liefde te verkondigen. Wellicht dat Young zo iemand is.

Heb jij het boek ‘De Uitnodiging’ ook gelezen en wat vond je ervan? Zijn er andere boeken/schrijvers die jou inspireren?