God vs. beproeving

”Bid, en u zal gegeven worden.’’ ‘’Lees je Bijbel, bid elke dag.’’ ‘’Bid zonder ophouden.’’ Zomaar lukraak wat Bijbelse teksten die we vaak tegenkomen. Om een levende relatie met God te hebben, is er gebed nodig. Iemand met wie je een relatie hebt, wil je veel dingen bespreken. Dat geldt hetzelfde voor onze relatie met God. Gelukkig hoort God ons altijd. Toch…?

Ik hoorde het iemand pas weer zeggen: ‘Ik bid al jaren voor beterschap, maar God hoort mij blijkbaar niet. Ik ben blijkbaar niet goed genoeg. Mijn gebeden komen niet door de koperen hemel heen.’ Is dat zo? Zou God werkelijk zo zijn, dat Hij niet luistert? Dat Hij je niet hoort? Ben je daadwerkelijk niet goed genoeg? Onzin. God zegt zelf in Zijn Woord dat Hij altijd naar ons luistert. Dat Hij ons altijd hoort! Al is het maar een schietgebedje. Maar staat horen dan gelijk aan verhoren? Als iemand in nood verkeert, waarom verhoort God dan niet? Hij is toch Degene die redt? Hij is toch de goede God? Stop hier…

God laat dingen gebeuren met een reden. Welke reden, dat weten we niet altijd direct. ‘’Ja, maar ik kan het niet aan! Waarom dan toch?’’ Omdat je het wel aan kan, zegt Jezus, samen met Mij. Er gebeuren dingen die jij kunt händelen. Die jij aan kunt. Niet zelf, maar wel met de hulp van God. ‘’U zult geen beproevingen doorstaan die niet voor mensen te dragen zijn. God is trouw, en zal niet toestaan dat u boven uw krachten wordt beproefd: Hij geeft u met de beproeving ook de uitweg, zodat u haar kunt doorstaan.’’ (1 kor. 10:13)

Blijf dus bidden. Alleen zul je het nooit kunnen, maar met God kan je alles. Sta je sterk als een huis. Mocht jij vallen? Vangt Hij je op. Hij zal je bemoedigen wanneer je het zelf niet meer ziet. Maar blijf bidden! Keep calm and keep on praying!