PraiseAvond 17 januari 2016: Handen en voeten van Jezus

De eerste PraiseAvond van 2016 had een veelbesproken thema: vluchtelingen. Na het beeld van het kleine aangespoelde jongetje en ‘Keulen’, praat iedereen over de grote stroom vluchtelingen die naar Europa komt. Wat zegt de Bijbel eigenlijk over vluchtelingen?

Eerst vertelde Mirai over haar ervaring als vluchteling. Zij is op driejarige leeftijd met haar ouders gevlucht uit Syrië. Ze vertelde inspirerend over hoe het is om in een asielzoekerscentrum op te groeien. Ze wenst anderen toe dat ze net als zij terug kunnen kijken op hun leven en kunnen zien welke cadeautjes God heeft gegeven.

Jan Wolsheimer probeert iets te doen voor vluchtelingen. Op zoek naar een slaapplek voor vluchtelingen uit Afrika op een koude nacht, kwam hij terecht in een anti-kraakpand. Helaas wilde de kerk niet (direct) te hulp schieten. Het is niet per se een aanklacht tegen de kerk, maar het is toch jammer dat zij haar deuren niet meteen open zet. De Bijbel heeft het vaak over vreemdelingen en vluchtelingen. Abraham, Isaak, Jacob en ook Jezus zijn vluchtelingen geweest. Sterker nog, het hele volk Israël is vluchteling geweest en daarom vraagt God hen ook om naar de vluchtelingen in hun land om te zien. Ze weten immers zelf hoe het is om vluchteling te zijn. Jezus zegt in een indringende tekst in Mattheus 25:31-40, dat je eigenlijk voor Hem zorgt als je voor een vreemdeling zorgt. We mogen de handen en voeten van Jezus zijn die doen wat Jezus graag zou willen dat er gedaan wordt. Wat je dan precies kan doen, ontdek je vanzelf als je je overgeeft aan Jezus.