Het huwelijk: hoe zit het nu echt?

Leuk dat je deze blog opent. Vind je ‘het huwelijk’ ook zo’n interessant onderwerp? Dat is gaaf. Er zijn tegenwoordig enorm veel gedachten wat nu het belangrijkste is in het huwelijk. Ga je het antwoord krijgen door het lezen van dit blog? Het antwoord is nee. Waar wil ik met je naar kijken? Naar het beeld van het huwelijk. In dit blog wil ik wat gedachten met je delen. Ga je mee op zoek?

Het huwelijk: waar ligt de nadruk?

In alle culturen komt de huwelijksinstelling voor, maar de vorm daarvan kan erg uiteenlopen. Ik zou nu de verschillen op een rij kunnen zetten, maar dat doe ik niet. Ik wil beginnen met een vraag: Heb je wel eens stilgestaan bij hoe jouw beeld van het huwelijk is gevormd? Hoe groot is denk je de invloed van de maatschappij, je cultuur en achtergrond? Mijn ontdekking is dat deze behoorlijk groot is. Als ik kijk naar onze maatschappij dan eo-beamwordt de aandacht vaak verlegd. Een voorbeeld: laten we EO BEAM (jongerenwebsite van de EO) is openen. Rechts in het scherm staat een handige zoekbalk. Wat is het resultaat als ik zoek op ‘huwelijk’? Dan krijg ik 266 zoekresultaten. Zoek ik op ‘seks’ dan krijg ik 1270 resultaten. Waar ligt de nadruk? Het interessante is dat deze berichten zich op jongeren richten, maar zouden deze berichten zich niet moeten richten op ouders? Ik vind het vooral boeiend wat dit doet met de vorming van mijn beeld. Snap ik nog wel wat het begrip huwelijk betekent? Veel mensen in onze maatschappij vragen zich af waarom ze zouden trouwen. Wat voegt het huwelijk eigenlijk toe aan een relatie van twee mensen die samenwonen en een gezin vormen? Anderen gaan een huwelijk aan met een aarzeling of het wel zal standhouden. Dat is wat er om mij heen gebeurd. Gevaar voor vertroebeling ligt dus op de loer.

Het huwelijk: een groot vraagstuk?

Om eerlijk te zijn, het huwelijk is voor mij een groot vraagstuk. Hoe zit het nu echt? Waarom is seks binnen het huwelijk bedoeld? Heb jij ooit wel is iemand gehoord die tegen je zei: het huwelijk is een afspiegeling van de relatie tussen Jezus en de gemeente. Wij mogen zoals Paulus schrijft in de brief aan Efeze deze relatie zien als een voorbeeld. Door naar dit voorbeeld te kijken kunnen wij ons huwelijk goed vormgeven. God zelf heeft het huwelijk ingesteld. Het is een afspiegeling van en een vooruitwijzing naar de relatie tussen Hem en zijn volk, tussen Jezus en de gemeente. Geeft dit beeld niet een grote waarde? Wil je dan ook niet op zoek gaan naar Gods plan met het huwelijk? Is dit niet het hoogste doel waarvoor wij geschapen zijn? En dan te bedenken dat het eindelijke doel van de schepping de bruiloft van het Lam is. (Openbaring 19: 6-10)

Kortom: ik ben niet een persoon die weet hoe het zit. Integendeel, maar ik geloof wel dat het beeld van het huwelijk ons veel te zeggen heeft. Mijn verlangen is juist om dat te ontdekken.

Ps.: reageren hieronder is mogelijk. Dus wat is jouw beeld? Dat hoor ik natuurlijk graag. 😉