Het mooiste geluid

Heb je dat ook weleens, dat je een nummer hoort op de radio, tijdens een kerkdienst, op een jongerenavond, en dat je je voorneemt dat nummer op te zoeken op YouTube of Spotify? En dat je dan vervolgens thuis komt en niet meer weet welk nummer het was? Vervolgens zit je tot in het diepst van de nacht te bedenken hoe de titel ook alweer was. Totdat je gefrustreerd raakt en denkt: ‘Ach, laat maar zitten’. Tegenwoordig kunnen we alles terug vinden op internet. Je zoekt de playlist op van de betreffende radio-zender, of de website van de kerk en je hebt het zo gevonden. Maar wat nu als het geluid nooit meer terug te vinden is?

Nog een beetje in de ban van de Kerst lag ik afgelopen weekend op bed. Net gelezen uit het Kerstevangelie. Omdat dat gewoon zo mooi is. En dan staat daar dat er een schare van duizend, honderdduizend, misschien wel een miljoen engelen was die voor de herders zong. Mooi op toon, prachtige melodie, wellicht allerlei muziekinstrumenten, 100% zuiver. Een soort openlucht-concert. Niemand die het toen kon opnemen, zodat wij het in de 21e eeuw nog eens terug zouden kunnen luisteren. We kunnen het hooguit nabootsen, met ons ‘Ere zij God’. Alleen is ons kerkorgel nog weleens vals en zijn wij allemaal mensen met een verschillend geluid en zal het nooit zo perfect hebben geklonken als toen in die heldere nacht bij de herders…

Toch is er één geluid wat wel heel dichtbij komt, als je het mij vraagt… En dat is het geluid van een kinderkoor in de kerk, vol onschuldige kinderstemmetjes die blij het ‘Hoger dan de blauwe luchten’ zingen. Zonder schaamte, met de handjes op de rug, uit volle borst zingen. En na de kerkdienst lopen diezelfde kinderen aan de hand van hun ouders mee naar buiten, nog steeds zingend. Niet erover nadenkend wat er elders in de wereld gebeurt als je christelijke liederen zingt, buiten.

Dat zouden wij, volwassen mensen, niet meer doen. We zijn bang raar aangekeken te worden, nageroepen te worden. We denken tegenwoordig eerst aan ons eigen gevoel en dáárna pas aan hoe het bij God over zou komen, als wij lofliederen ter ere van Hem in het openbaar zingen. Ik weet zeker dat er bij God een grote glimlach verschijnt als zowel kinderen als volwassenen zonder schaamte, uit volle borst zingend lofliederen zingen tot eer van Hem.

Denk daar eens aan, als je weer oordopjes in heb met christelijke lofliederen tijdens het fietsen, en zing de woorden die je trommelvliezen binnen dringen eens hardop. Zet die radio in je auto eens een tikje harder als je Opwekking aan hebt staan. Schaam je niet, maar: ‘’Maak een vrolijk geluid voor de Heer, of je thuis bent of buiten op straat!’’