Hoeveel ben je waard?

Waardoor wordt jouw waarde bepaald? Wellicht heb je het programma ‘Hoeveel ben je waard?’ wel eens gezien op tv. Als student denk ik niet dat ik veel waard zal zijn, eigenlijk ben ik meer een kostenpost voor de maatschappij. Nee, als ik dat programma moet geloven, zijn ze me liever kwijt dan rijk… 

Verwachtingen van de maatschappij

Vroeger was ik een echte pleaser, ik vond het altijd erg belangrijk wat anderen van mij vonden, zeiden en dachten. Ik wilde door iedereen aardig gevonden worden, goed genoeg gevonden worden. Mijn zelfbeeld en eigenwaarde waren onlosmakelijk verbonden met de mening van anderen over mij. Daarbij kwamen de verwachtingen van de maatschappij waar je aan moet voldoen. Tegenwoordig worden we constant beoordeeld op wat we wel en niet kunnen, wat we al gepresteerd hebben en hoe we eruitzien. We krijgen constant te horen dat we moeten excelleren, geen genoegen mogen nemen met zesjes. We willen een mooi huis, leuke baan, veel sociale contacten, studie erbij, kinderen die het ‘goed doen’. Overal moeten we eigenlijk aan meedoen en mee kunnen doen. Wanneer we tot het besef komen dat we het niet kunnen volhouden, vinden we dat maar moeilijk. Teleurstellend ook. We hebben gefaald.

Waardoor wordt jouw waarde bepaald?

Een tijdje geleden zat ik gezellig op een terrasje, toen mij de vraag werd gesteld waar ik mijn eigenwaarde uit haalde. Nog voor ik eigenlijk na kon denken, flapte ik eruit: ‘Mijn eigenwaarde ligt in Christus.’ Zo verbaasd als mijn gesprekspartner keek, zo verbaasd voelde ik me ook. Zei ik dat nou echt? Ik had er eigenlijk nog nooit zo over gedacht. Terwijl die woorden uit mijn mond kwamen, voelde ik een enorme kracht van binnen. Nog nooit had ik zo’n innerlijke vrede gevoeld: ik ben goed genoeg, gewoon zoals ik ben. Ik hoef niet op te boksen tegen de verwachtingen van de maatschappij, mijn waarde wordt niet door aardse maatstaven bepaald. Ons succes hier op aarde kan nooit tippen aan de overwinning die we hebben in Jezus Christus… Hij heeft ALLES volbracht, halleluja!

Verankerd in Christus

Sinds dat gesprek heb ik veel nagedacht over eigenwaarde en zelfbeeld. Het raakt me als ik zie hoe we krampachtig proberen ‘erbij te horen’, goed genoeg te zijn en te voldoen aan alle verwachtingen die wij onszelf en die anderen ons opleggen. Het uitspreken van die woorden heeft mij zoveel kracht en genezing gegeven: “Mijn eigenwaarde ligt in Christus!” Sindsdien zeg ik het bijna dagelijks tegen mezelf in de spiegel, zodat ik elke dag opnieuw bewust de keuze maak om te leven vanuit Zijn kracht en Zijn genade. Het gaat er niet om wat mensen van me denken, het gaat er om wat Hij van me denkt. En daar is de Bijbel heel duidelijk over…

‘Vader, U bent één met Mij, en Ik ben één met de gelovigen. Geef dat zij samen volmaakt één zijn met U. Dan zullen alle mensen weten dat U Mij gestuurd hebt. Dan weten ze dat U van de gelovigen houdt, net zoals U van Mij houdt.’ – Joh.17:23

Gods liefde voor mensen is zó indrukwekkend. Ik weet: God houdt net zoveel van mij als van Zijn Zoon Jezus. Mijn waarde ligt daarmee verankerd in Christus. Hij heeft het laatste woord, en geen mens of kracht uit de hel kan dat veranderen!