Impressie: Ik voel hét niet

De spreker was in vorm, de band was een geoliede machine en God zat al die tijd al op ons te wachten: een topavond dus.

Ik voel het niet!

De PraiseAvond van 7 juni draaide om een veelgehoord argument: “ja, maar…ik voel het niet”. En dat kan wel eens kloppen. We kunnen namelijk allemaal heel goed denken, maar voelen vinden we een stuk moeilijker. Spreker Dick Pieterman legde het haarfijn uit. Europa rust op de gedachte: “ik denk dus ik besta”. Maar dat is een dikke leugen. Jij bestaat omdat God aan je dacht.

Wij denken ook vaak dat geloven te maken heeft met daden. We moeten Bijbellezen, bidden en naar de kerk gaan. Maar je wordt geen hamburger als je naar McDonalds gaat. Zo word je ook geen christen als je naar de kerk gaat. Geloven heeft dus niets te maken met jouw daden.

Voelen = vertrouwen

Geloven heeft ook niets te maken met denken, maar alles met voelen. En daar wordt het lastig, want wat is dat dan? Voelen? We zongen het antwoord meerdere keren: het draait allemaal om vertrouwen. Je volledig overgeven aan God. Jezus boven alles plaatsen, dus ook boven je ouders, broers, zussen, smartphone, scooter en Hangmatalles wat verder belangrijk voor je is. Dick vertelde een mooi verhaal hierbij: een groep zendelingen ontdekte dat de indianen bij wie zij verbleven geen woord hadden voor  geloven/vertrouwen. Dat communiceert lastig. Maar de oplossing was eenvoudig: de indianen knoopten dagelijks hun hangmat tussen twee bomen om daarin even te kunnen uitrusten. Het woord dat de indianen voor die handeling gebruikten, kon ook perfect gebruikt worden voor geloven/vertrouwen. Want dat is wat geloof is: je hangmat bij God spannen, erop vertrouwen dat Hij je draagt en dan lekker bij Hem uitrusten.

Je staat niet alleen

Geweldig nieuws: leren vertrouwen hoef je niet alleen te doen. Je moet alleen wel willen vertrouwen. Maar als je wilt, en je vraagt God om je erbij te helpen, dan leert Hij je hoe het moet. Easy peasy, nietwaar? Nog geweldiger nieuws: er kwamen deze PraiseAvond meerdere mensen naar voren die juist dit aan God vroegen. Feest in de hemel dus.