In gesprek met Arie Jan van de Wetering

De rubriek ‘in gesprek met..’ is vaak een interview met de spreker van de PraiseAvond. Dit keer zijn we in gesprek gegaan met Arie Jan. Arie Jan is bijna 5 jaar lid van ons kernteam geweest samen met zijn vrouw Yvonne. Een geweldige periode. Na dit seizoen draagt hij de PraiseAvond helemaal over aan het nieuwe kernteam. We gingen met hem in gesprek over de afgelopen jaren, zijn mooiste momenten, zijn passie en zijn verlangen. Leuk om te lezen!

Je bent bijna 5 jaar bij de PraiseAvond betrokken geweest. Vertel is, hoe werd je onderdeel?

Zomer 2011 polste Niek Terlouw ons, Yvonne en mij, vanwege onze terugkeer naar Gouda. Samen met Reinier Krins en Bert Visscher zijn we het avontuur aangegaan, begin 2012. In mijn herinnering is de PraiseAvond altijd een verfrissing geweest voor (vooral) jonge gelovigen. Ik was benieuwd in hoeverre wij hieraan onze bijdrage konden leveren.

Welke momenten uit de afgelopen jaren neem je mee?

De mooiste momenten speelden zich meestal achter de schermen af. Het is zo gaaf als (jonge) mensen Jezus leren kennen en/of nieuwe dingen ontdekken van God. Er zijn teveel jonge gelovigen die, omdat ze aan een kerk verbonden zijn, denken dat ze er wel zijn. Velen hebben echter geen idee wat Gods plan is met hun leven. Als ze Jezus persoonlijk leren kennen en Zijn stem leren kennen, komt er echt iets los!

Een gaaf moment was bijvoorbeeld toen Joke tijdens de bidstond ontdekte dat God spreekt. We zouden luisteren voor de persoon naast je. De vraag was wat God tegen hem/haar wilde zeggen. De korte uitleg van Huibert kwam ongeveer op het volgende neer: wees stil, vraag God of Hij iets wil zeggen en geef door wat er in je gedachte komt. In die volgorde gebeurde het dan ook dat God haar iets vertelde over de persoon naast haar. Een wereld ging voor der open. Haar reactie was zo enthousiast en aanstekelijk! Er zijn zoveel gave momenten te vertellen…

in gesprek met Arie Jan 1Je hebt in de afgelopen jaren ook een enkele keren bij de PraiseAvond gesproken. Waarover zou je graag nog een keer spreken?

Eh…dat is eigenlijk enorm afhankelijk van de tijd, het publiek en het verlangen van het kernteam. Ik geloof dat veel jonge mensen geen idee hebben wat Gods plan is met hun leven. Over die basis spreek ik graag: relatie met Jezus en het plan van God met hen…eigenlijk komt dat neer op het Evangelie.

Hoe heb je het ervaren om dit samen met Yvonne (je vrouw) te doen?

Het is geweldig om dit samen met Yvonne te hebben gedaan. Waar we aan het begin zoekende waren, kan ik nu wel zeggen dat we erg goed op elkaar zijn ingesteld. Beide in onze eigen kracht. ‘Waar ben ik zonder haar?!’

Wat is je grootste ontdekking in het leven met God?

In de tijd (ruim vier jaar) bij de PraiseAvond heb ik veel geleerd over Gods verlangen hoe wij als kerk zouden moeten functioneren. Mijn definitie van kerk is eigenlijk simpel: Gods familie op missie. Het gaat er dus om dat je (1) gepassioneerd met God leeft, (2) op een familiaire manier met mensen om je heen leeft. Daarbij komt (3) Gods missie om mensen te laten weten dat ze zijn kinderen zijn. Zonder één van deze aspecten komt welke groep dan ook tekort.

Wat brengt een lach op jouw gezicht?

Mijn kinderen. Elke avond gaan mijn vrouw en ik even om het hoekje bij ze kijken. Regelmatig bal ik dan mijn vuisten van trots. Het heeft me geleerd hoe God naar mij kijkt. Gaaf hè? Ik geniet ook enorm van jonge gasten, zoals de nieuwe kernteamers, die vol passie voor God gaan. Om coachend aanwezig te mogen zijn in jonge mensenlevens is een eer en gewoon gaaf. Er zouden veel meer mensen de rol op moeten pakken van ‘vader’ en ‘moeder’ voor al die gasten die zoekende zijn in hun leven. Zoveel jonge mensen willen Jezus wel volgen, maar worden simpelweg niet meegenomen (iets wat we Jezus duidelijk wel zien doen).

Je bent een echte Gouwenaar. Hoe kijk jij aan tegen de stad Gouda? Waar liggen kansen en waar liggen valkuilen?

In Gouda liggen veel kansen buiten de kerk. Ongelooflijk veel mensen zijn zoekende, maar gaan simpelweg niet naar een kerkdienst voor ‘antwoorden’. We zullen dus ‘anders’ moeten gaan denken over kerk-zijn. Uit eigen ervaring durf ik wel te zeggen dat Jezus het je zal leren als je dat wilt.

Uit je blogs die je hebt geschreven blijkt dat je een duidelijke visie hebt op ‘kerk’ en ‘leiders’. Hoe kijk jij aan tegen discipelschap vandaag de dag?

Ik las laatst een quote van iemand die nogal treffend was over discipelschap. Hij zei dat er eigenlijk twee vragen essentieel zijn als het over discipelschap gaat. (1) Heb je als gemeente / groep een plan om mensen te trainen als discipel van Jezus, zodat zij ook anderen gaan trainen? En (2): Werkt dit plan? Treffend, vind je niet?

Je bent betrokken bij Gouda Zoekt. Vertel eens.. hoe is dat ontstaan?

Gouda Zoekt zie ik als een familie op missie die tevens zoekende is. Yvonne en ik zijn enthousiast, omdat er o.a. een sterke basis van discipelschap is, we ook niet-christenen zien aanhaken, we steeds meer familie worden, er enorm sterke discipelschapsprincipes geleerd en toegepast worden en we kunnen doen waarvoor God ons heeft geroepen. Lekker actief dus. Het is bij ons ontstaan vanuit een zoektocht naar kerk-zijn en de opdracht om discipelen te maken.

Wat is de meest vreemde plek waar je ooit geslapen hebt?

Wie heeft deze vraag verzonnen? Eh… vreemdste plek? In dit geval wel grappig: op de schouder van Jan-Willem van Dijk, de oprichter van de PraiseAvond. Met beide families waren we op vakantie. In de auto was ik pardoes in slaap gevallen op zijn schouder.

In gesprek met Arie Jan 2De kracht van de PraiseAvond. Wat is dat volgens jou?

Enthousiast zijn over Jezus. Echt zijn en uitdagend. Scherp en realistisch.

Wat is je verlangen voor de PraiseAvond?

Ik denk dat het goed is om de PraiseAvond te verbinden aan een familie op missie (mijn definitie van kerk). Tevens zie ik dat de PraiseAvond eigenlijk al voor een deel onderdeel is van een hechtere groep. In die groep kunnen mensen die n.a.v. een avond méér willen van Jezus verder getraind worden. Wellicht wel in relatie met bepaalde gemeentes waar mensen al bij betrokken zijn. Ik denk dus niet zozeer aan andere diensten op de zondagavond, alswel aan een radicaal vervolg voor mensen die méér willen.

Met welke missie ga je verder?

De missie van God om alles en iedereen onder heerschappij van Jezus te brengen. Hij is de koning, en het is onze taak om, samen met Hem, Hem koning te maken in alle aspecten van onze samenleving. Ik geloof enorm in communities die van Jezus houden in wijken, zodat daar echt impact gemaakt kan worden. Iedereen die hier meer mee zou willen, is hartelijk welkom dat te leren.

Denk jij na het lezen van dit verhaal, ik wil ook onderdeel zijn van de PraiseAvond? Dat kan, kom meewerken.