Kindoffers

Monster

De Ethiopische Cassiopeia beledigde de zeenimfen door te zeggen dat haar dochter mooier was dan de nimfen. Als straf stuurde de god van de zee een zeemonster dat de kusten van Ethiopië dagelijks aanviel. Om het monster wat rustig te houden, moest er elke dag een kind uit het Ethiopische volk geofferd worden.  De held Perseus kon dat niet langer aanzien.

Draak

Joris was een dappere ridder. Toen hij hoorde dat de inwoners van een stad in de buurt bedreigd werden door een draak, kwam hij meteen in actie. De draak bewaakte de enige bron in de omgeving, dus de stadsbewoners hadden dorst. Eenmaal per dag offerden ze een schaap aan de draak, die het daardoor toestond dat de bewoners water uit de bron pakten. Toen de schapen op waren, offerden ze elke dag een meisje.

Beest

Op Kreta werd de bevolking bedreigd door een monster dat half stier, half mens was. Om de mensen te beschermen bouwde de koning een doolhof, waarin het monster werd opgesloten. Maar om het beest rustig te houden, moesten er wel jongens geofferd worden. Toen de held Theseus hiervan hoorde, besloot hij er een einde aan te maken.

blog-11-kindoffers-cIn deze legendarische historische verhalen is er steeds een stoere held die een einde aan de ellendige situatie maakt. Maar nu deze: Bana is een zevenjarig meisje dat in Aleppo woont. Zij en haar moeder Fatemah vertellen via hun Twitteraccount over de situatie in hun stad: “als ik morgen nog in leven ben, tweet ik weer”. Op 4 oktober schreven ze: “Vannacht raakten verschrikkelijke bommen de omgeving, gelukkig zijn we ongedeerd. Elke dag moet er een kind sterven”.

En dan denk ik: waar is de held van dit verhaal? Wie maakt er een eind aan deze afgrijselijke, al jaren durende strijd? Wie beschermt de onschuldige kinderen daar? Heer, geef troost en vrede!