Kom tot de Vader, kom zoals je bent?

Een mooi nummer van Opwekking, eentje die bij de meeste wel bekend is. Eentje die we allemaal mee kunnen zingen, uit volle borst. Maar… wat zingen we eigenlijk?

Ik denk dat ik niet alleen voor mezelf spreek, als ik zeg dat het weleens fijn is om een masker voor te doen. Eentje die mooier is dan de werkelijkheid. Zo een die verbergt hoe je je werkelijk voelt. Een masker, precies op maat gemaakt en die af en toe een beetje wordt bijgewerkt naar een nóg iets vrolijker gezicht. Dat er iemand naar je toe loopt en vraagt: ‘’Hey, hoe gaat het met jou?’’ En dat je dan met een grote lach op je gezicht kunt zeggen: ‘’Ja, het gaat geweldig!’’ maar ondertussen breek je van binnen. En dat je dan met diezelfde lach zingt: ‘Kom tot de Vader, kom zoals je bent!’ Dat is wel een beetje krom…

Als jij maar goed voor de dag komt bij mensen, dat ze over je kunnen zeggen dat jij altijd vrolijk bent. Wat is dat toch met mensen, dat ze zich mooier willen voordoen dan ze zich voelen? Altijd maar met het idee rondlopen van: ‘Als ze me maar gezellig, leuk en aardig vinden. Ik doe wel alsof ik vrolijk ben, dat werkt het beste.’ Ik zal je uit de droom helpen: NEE! Dat werkt niet het beste. Bovendien ben je dan aan het liegen tegen jezelf, tegen degenen die om je heen staan en tegen Degene die je gemaakt heeft! En volgens mij is dat niet helemaal het idee van het ‘Kom zoals je bent’-principe.

Het is geen schande om eerlijk te zijn over hoe je je voelt. Als iemand oprecht aan je vraagt hoe het met je gaat, maar je hebt niet de behoefte om erover te praten, ben je die ander geen verantwoording schuldig. Je kunt ook gewoon zeggen: ‘Ik voel me vandaag niet zo tof, maar laten we het over een ander onderwerp hebben.’ Dat is al veel beter dan dat je een masker voor doet en de wereld voorliegt.

Zodra zich een moment voor doet dat je even met je Vader kunt praten, grijp die gelegenheid aan en maak de beslissing om je gevoel voor God neer te leggen. Vertel Hem hoe je je voelt. Of schrijf het voor Hem op. Maar overleg het met Hem. ‘’Papa, ik voel me rot. En ik mag bij U komt zoals ik ben. Maar help me alstublieft om me beter te voelen. Ik weet dat U het kunt en dat U het zal doen. Hier ben ik Heer, zoals U me gemaakt hebt, zoals ik ben. U weet wat er speelt, ik leg het voor U neer.’

Een paar zinnen en ik garandeer je dat je een vrediger gevoel ervoor terug krijgt. God wist het namelijk al, dat je zou komen met dit probleem. Hij weet het allemaal. Kom dus tot de Vader en kom gewoon zoals je bent! Wees jezelf, Hij doet de rest!