Doe je mond wijd open dan zal Ik Hem vullen

Als pastoraal werkster spreek ik zeer regelmatig christenen, en niet christenen die zoekend zijn naar het doel van hun bestaan. Wat mij steeds weer opvalt is dat de meeste christenen geen idee hebben van het belang van stille tijd voor hun geestelijke groei. Als ik hen er concreet naar vraag om hun stille tijd te beschrijven hoor ik vaak dezelfde argumenten: Ik heb een te volle agenda en daarom geen tijd, en ’s avonds ben ik vaak te moe, of ik ga toch op zondag naar de kerk? Ik luister opwekking tijdens het studeren of ik lees elke dag even de dagtekst die ik ontvang op mijn mobiel. Begrijp me niet verkeerd, dit zijn absoluut stuk voor stuk momenten waarin je God kan ontmoeten, maar ik geloof dat God jou meer wil geven, dat Hij verlangt naar een diepere intimiteit met jou, dat Hij Zijn Geest overvloediger wil uitstorten in jou hart dan wat je al ontvangen hebt. Hij verlangt naar een persoonlijke ontmoeting met jou in de stilte, Hij en jij en verder niets of niemand, dat je alles wat je dagelijks bezig houdt met Hem bespreekt, dat je Hem vraagt om datgene wat je nodig hebt en dat je ook leert te luisteren naar wat Hij tegen jou wil zeggen, even helemaal concentreren op Hem, weg van alle prikkels die ons kunnen afleiden.

In psalm 81:10 zegt de Heer: Doe uw mond wijd open en Ik zal hem vullen. En in Johannes 7:37 staat: Als je dorst heb kom dan bij Mij en Ik zal je te drinken geven. Jezus nodigt jou uit om bij Hem te komen drinken als je dorst hebt. Hij wil jou levend water geven wat je ziel zal verfrissen en waaruit je nieuwe kracht ontvangt om je dagelijkse bezigheden weer op te pakken. Als je wilt drinken moet je eerst bereidt zijn je mond open te doen, drinken leer je door jezelf over te geven als je Hem in de stilte ontmoet. Hoe meer wij ons overgeven aan Hem (onze ziel, onze gedachten, onze financien, onze geliefden, onze toekomstplannen, onze bezittingen enz.) hoe meer wij van Hem zullen ontvangen! Je zult merken dat je pas echt kunt ontvangen als je jezelf volledig aan Hem hebt overgegeven, dan alleen kan Hij jou volop vullen met Zijn Heilige Geest. Hij belooft zelfs dat als je in Hem gelooft jij zelf een bron in je zult hebben waarmee je anderen in jou omgeving levend water mag aanreiken. (Johannes 7:38) Hoe meer wij dus drinken hoe meer God ons kan gebruiken tot zegen van anderen. Als je verlangt naar meer van Gods kracht in jou leven, meer gaven van de Geest en een diepere intimiteit met God zul je meer tijd in Hem moeten investeren. Zoals in het natuurlijke werkt dit ook in het geestelijke en heb je tijd nodig om in een relatie elkaar beter te leren kennen en naar elkaar toe te groeien.

Het begint met het maken van een keuze: Ben ik bereid meer tijd in Hem te investeren? Wil ik mijn mond wel echt voor Hem open doen zodat Hij mij kan vullen? Wil ik Hem wel echt ontmoeten in de stilte? Ook als dat betekent dat ik iedere ochtend mijn wekker eerder moet zetten zodat ik nog tijd over heb om Hem in de stilte te ontmoeten voordat ik naar mijn werk of school ga? Ben ik bereid mijn leven op elk terrein in Zijn hand te leggen? Niet meer mijn wil maar Zijn wil in mijn leven? Ook als dat betekent dat God soms dingen doet die je totaal niet begrijpt? En dat je regelmatig door dikke mist loopt waarin je geen beeld hebt van de dingen die komen gaan, en waarin je juist dan volledig leert te vertrouwen op je Reisgenoot? Durf jij de controle los te laten?

Geschreven door Hanna Rensen