Multitasken vs. in het nu leven

Eigenlijk bestaat multitasken niet. Meerdere dingen tegelijk doen betekent eigenlijk heel snel switchen van de ene activiteit naar de andere. Je doet steeds één ding heel kort, waardoor je aandacht op geen van de dingen volledig gefocust is. Het resultaat is een onrustig gevoel,  stress en veel langer bezig zijn met een opdracht dan nodig. Ik vind het niet gek dat mindfulness nu zo populair aan het worden is. Mensen proberen daar hun rust in te vinden. Ik denk dat er best oefeningen zijn (zoals ademhalingsoefeningen) die nuttig kunnen zijn om tot rust te komen, maar uiteindelijk geloof ik dat alleen God echt rust kan geven.

“Kom tot Mij, allen, die vermoeid en belast zijn, en Ik zal u rust geven; neem mijn juk op je en leer van Mij, want Ik ben zachtmoedig en nederig van hart, en je zult rust vinden voor je ziel; want mijn juk is zacht en mijn last is licht.” (Mat. 11:28-30)

Het kan heel erg helpen om die rust op te zoeken door te bidden of gewoon even alleen met God bezig te zijn. Ik probeer nu ook als ik een gesprek voer, als ik aan het studeren ben, als ik naar een liedje luister, enzovoorts bewust bezig te zijn met wat ik aan het doen ben. Dat betekent dat ik niet afgeleid word door mijn mobiel, maar ook niet door gedachtes over wat ik later allemaal nog moet doen. Natuurlijk moet je af en toe plannen, maar het heeft geen zin om constant bezig te zijn met wat er nog moet gebeuren. Je zou kunnen zeggen dat je dan in de toekomst leeft in plaats van ‘in het nu’. In het moment leven of in het nu leven is een hype geworden, maar ik begin de meerwaarde ervan te ontdekken. Het is overigens verdraaid lastig om het vol te houden. Ik moet bijna een manier van leven veranderen. Het helpt om God als bron van de rust te zien en steeds bij Hem terug te komen de hele dag. Misschien heb jij ook wel vaak een onrustig gevoel en weet je niet waar het vandaan komt. Probeer eens om aandachtiger te leven vanuit God. Vraag God om hulp, overleg het met Hem. Ik ben benieuwd wat eruit komt!