Oeps, foutje…

Soms schrijf je een stukje en kort daarna lees je iets waardoor je denkt: “Ik zat er flink naast.” Dat gebeurde mij. In mijn op één na laatste blog (Werken voor zijn vader/Vader) schreef ik dat Jezus als tiener en twintiger waarschijnlijk veel tijd doorbracht in de timmermanswerkplaats van zijn vader Jozef. Maar dat lijkt niet helemaal te kloppen.

Jezus de bouwvakker

Jozef wordt namelijk een ‘tekton’ genoemd in de evangeliën van Mattheüs en Marcus. Maar dat Griekse woord betekent eigenlijk ‘bouwvakker’ of ‘aannemer’. Jozef was dus niet aan het werk in zijn houtatelier, maar gewoon op de bouw. De kans is heel groot dat Jozef en Jezus, samen met veel andere bouwvakkers werkten aan de herbouw van de stad Sepphoris, ongeveer tien kilometer van Nazareth.

Voor díe tijd was Sepphoris echt een grote stad, een handelscentrum. Maar de inwoners van de stad waren niet altijd even gehoorzaam aan de Romeinse keizer, die het voor het zeggen had. Als straf en waarschuwing had de keizer de stad in het jaar 4 voor Christus laten afbranden. Kort daarna werd besloten om de stad opnieuw op te bouwen. Tijdens heel Jezus’ jeugd was er dus een grootschalig bouwproject vlakbij zijn woonplaats.

 

Blog 6 - Jezus de bouwvakkerHout en steen

Ergens is het ook wel logisch. In Mediterrane gebieden is hout een schaars goed. Bomen doen het gewoonweg niet zo goed in de hitte van het Middellandse Zeegebied. Ook in Israël bouwde men maar weinig met hout en juist heel veel met steen. Die steen was in overvloed beschikbaar in het droge, rotsige landschap. Natuurlijk werkte Jezus dus met steen in plaats van met hout.

Maar…huh?

Ik geef toe: het is wel even schrikken. Want in elke klas van de basisschool, tijdens elke catechisatie, in elke kindernevendienst hebben we toch gehoord dat Jezus timmerman was. Maar nee, de grondtekst van de Bijbel zegt toch echt wat anders. En dat geeft maar weer eens aan hoeveel informatie we kunnen missen als we alleen de Nederlandse versie van de Bijbel lezen.

Hoe ging dat dan trouwens? Liepen Jozef en Jezus elke ochtend, samen met honderden bouwvakkers uit de omgeving, naar Sepphoris toe? Ja, die kans is heel groot. Kun jij je het voorstellen? Jouw Verlosser en Meester, bedolven onder het steengruis, sjokkend langs de zandweg voor weer een dag werk op de bouwplaats. Hij heeft echt zoveel betaald om onze levens te redden.