Salam Aleykoum!

Het is de nummer één groet in een Arabisch land. Salam aleykoum, wat zoiets betekent als een vredeswens voor jou en je huis, je gezin, je familie. Een prachtige, liefdevolle groet, als je door de gewoonte heen kijkt en de betekenis in acht neemt. Misschien heb je het weleens gehoord, in een satirisch programma, als er voor de zoveelste keer een karikatuur wordt geschapen van een complete bevolkingsgroep.
We kennen deze groep vooral van de zwarte vlaggen met witte, agressief ogende, alle kanten opschietende Arabische letters. Van de problemen die kranten opschrijven over ‘Marokkaanse jeugd’, die inmiddels derde, vierde generatie is en nog steeds geen Nederlandse jeugd wordt genoemd.
Eigenlijk heb ik niet zo zeer een idee welk punt ik wil maken met dit stuk tekst, maar het zit me dwars dat er zoveel haat is, over en weer, terwijl er zoveel mooie culturele schoonheden in beide partijen worden vertrapt, over het oog gezien.
Terwijl ik dit typ komt er een Arabisch uitziend gezin de bus binnenlopen. Het gaat een beetje knullig, met best wat kinderen, tassen, een kinderwagen. M’n hart is oprecht bewogen met ze, ik wil ze welkom heten in Nederland maar doe het niet. Ik houd van deze mensen. Waarom? Omdat ze niks anders zijn dan ik. Net zoveel mens. En Jezus dat vraagt. Je naasten als jezelf, en dat begint, inderdaad: bij jezelf.
Terugkomend op die groet. Op de dag dat ik dit stuk begon te schrijven stond er op onze scheurkalender de volgende tekst:

Mattheüs 10:12-13: ‘Groet degenen die jullie onderdak verlenen. Wens zijn gezin vrede toe, als je er goed wordt ontvangen, maar niet als je er slecht wordt ontvangen.’ (HTB)

Ik zelf vind het idee prachtig, dat zodra je bij iemand binnenkomt, je diegene en zijn gezin vrede toewenst. Dit is mijn laatste blog voor Praise Gouda, dus wens ik jullie en jullie gezinnen, families, of je nu christen, moslim, jood, of wat dan ook bent; vrede toe. Salam Aleykoum!

Mattheüs 5:9: ‘Gelukkig zijn de mensen die vrede brengen, want zij zullen kinderen van God worden genoemd.’ (HTB‬‬)