Sorry-christen

‘Echt, ben jij christen? Dat had ik echt niet achter jou gezocht? Je draagt wel gewoon broeken, kijkt tv en je gaat gewoon uit!’ Krijg jij deze reacties ook wel eens van anderen? En wat zeg je dan?

Ik heb me erop betrapt dat ik mezelf toch vaak in het goede daglicht wil zetten en het gevoel heb dat ik me moet verdedigen tijdens een gesprek met een anders of niet-gelovige. Je wilt toch graag positief praten over je geloof en laten zien hoe mooi het is! Vaak komen ethische vragen of groot onbegrip als eerst aan bod. Mensen stellen vaak een vraag vanuit negatieve ervaringen vanuit het verleden, van bijvoorbeeld de kerk of het persoonlijk geloofsleven. Je zou zo graag antwoord willen op al de ingewikkelde vragen die gesteld worden, maar ook wij weten dat niet altijd. Toen ik pas een gesprek had met vrienden stelden we elkaar een aantal vragen: Hoezo zou jij degene zijn die zich moet verdedigen? Waarom niet de ander? Of waarom überhaupt verdedigen?

‘ja, ik ben een christen, maar…’, is vaak wat je hoort. De reden dat wij dat waarschijnlijk doen is omdat we de stereotype christen die naar buiten gebracht wordt, willen ontkrachten en laten zien dat het veel leuker is dan dat. Dat je veel meer kan dan zaterdagavond thuis op de bank zitten en dat het heerlijk is dat ons de zondag gegeven is om uit te rusten. En dat is zeker goed om te doen!
Maar ik merkte dat we in zo’n gesprek onbewust onze mede broeders en zusters in kwaad daglicht kunnen zetten door je te verdedigen tegen hun verschillende opvattingen. Waarom stellen wij de bijzaken van het geloof dan zo hoog en komen we niet gewoon bij de kern? Want bij de kern van het geloof kunnen alle christenen elkaar toch vinden?
Daarom is het mooi dat er voor iedere christen een eigen kerk is om zijn of haar geloof uit te dragen! Ik ben ervan overtuigd dat als je openlijk voor je geloof uit komt, zonder het woordje ‘maar’, je veel meer geaccepteerd en gerespecteerd wordt dan dat je je altijd zal gaan verdedigen.

Dus laten we stoppen de sorry-christen te zijn en uitdragen waar wij als christenen echt voor staan!