Twaalf voorwaarden voor gezond daten

Met de feestdagen nog vers in het geheugen en Valentijnsdag in het vooruitzicht is het mogelijk dat aan jou als single gevraagd is/wordt hoe het staat met je liefdesleven. Dat kan best pijnlijk zijn. Zeker wanneer je graag een liefdesrelatie zou hebben en het maar niet lukt om de juiste persoon te vinden.

Hoe belangrijk het is om op een gezonde manier te daten en een relatie aan te gaan blijkt wel uit de echtscheidingscijfers van het CBS: meer dan een derde van alle huwelijken loopt uit op een echtscheiding. Na een echtscheiding ben je weer single en veel mensen gaan na verloop van tijd voorzichtig aan toch weer eens daten. In de praktijk blijkt dat deze mensen tegen dezelfde dingen aanlopen als singles die nooit zijn getrouwd. Pascalle deelde op CIP een 12-tal voorwaarden voor gezond daten.

 1. Actief op zoek: Misschien ga jij ervan uit dat de ware vanzelf wel op jouw pad komt of heb je een ideaaltype voor ogen? Laat dat los! Ga actief voor zoek. Hoe meer dates je hebt, hoe meer je leert welke persoon bij je past en hoe groter de kans op een relatie.
 2. Bid: Als je de ware wilt vinden, ga dan op je knieën. Bid voor je toekomstige partner. Stort je hart uit en luister wat God zegt. Hij is de enige die weet wie de beste voor jou is.
 3. Laat je adviseren: Op zoek naar een partner vereist goede vriendschappen. Je kunt dit onmogelijk vanaf jouw eilandje doen. Maak het bespreekbaar en laat je adviseren en eventueel terechtwijzen.
 4. Volwassen gedrag: Dating is niet voor dummies. Op zoek gaan naar een partner vereist volwassen gedrag. Ben je nog niet zover, werk dan eerst aan jezelf zodat je de juiste keuze kunt maken en je verantwoordelijkheid nemen in een relatie.
 5. Professionele hulp: Durf professionele hulp aan te gaan als er nog patronen doorbroken moeten worden of bagage uit het verleden opgeruimd moet worden. Deze gaan niet vanzelf weg.
 6. Netwerk uitbreiden: Wanneer je denkt dat je elke single in jouw netwerk wel hebt ontmoet, breid dan je netwerk uit en ga bijvoorbeeld eens naar een andere groep in de kerk of ga vrijwilligerswerk doen. Doorbreek die sleur ook al voelt dat eng.
 7. Durf te vragen: Je leert mensen kennen door te daten. Durf te vragen! Dating is kennis maken met elkaar, geen huwelijks aanzoek. Maak het verschil! Ongeveer 80% van de mensen durft niet iemand te vragen en ontneemt zichzelf de kans nieuwe vrienden te maken.
 8. Wees realistisch: Moet je dan maar met iedereen gaan daten? Nee, dat is zonde van je tijd. Maar het is ook onrealistisch om een lijstje met 50-voorwaarden-voor-een-nieuwe-partner te hebben. Je hebt beiden maar 5 dingen nodig: een serieuze relatie met God, groei in geloof, de rijpheid en bekwaamheid om een relatie af te ronden of tot een huwelijk te komen, een nederige en leergierige geest en een algemene overeenstemming van de prioriteiten in jullie levens.
 9. Het verleden loslaten: Voordat je een gezonde relatie aangaat, kan het zijn dat je nog van eerdere relaties moet genezen of dat je sommige relaties nog moet loslaten. Is er wrok naar je ouders? Vergeef hen! Zit je vast in een niet gezonde relatie? Stop ermee! Smacht je naar iemand die geen aandacht heeft voor jou? Laat het gaan!
 10. Luister naar mentoren: Wees eerlijk, je weet niet alles en ziet je blinde vlek niet. Wie mag jouw mentor zijn? Aan wie durf jij verantwoording af te leggen? Zoek volwassen mentoren (liefst van hetzelfde geslacht of een echtpaar)  die vanuit hun gezonde relatie met Jezus, jou kunnen spiegelen. Als we verliefd zijn, verliezen we objectiviteit makkelijk en is het goed wanneer 3 mentoren je hetzelfde advies geven. Luister naar ze.
 11. Daten met een doel: Voor een christen is het uiteindelijke doel van daten een huwelijk. Date met een doel en een gezond beeld van het huwelijk. Vermijd 1) het huwelijk als alternatief zien voor gemak en sluitstuk van je verwachtingen, 2) het huwelijk lost al mijn problemen op en maakt mij compleet.
 12. God: Geloof in een soevereine en goede God want Hij is bij machte je te matchen met iemand die bij je past, Hij houdt onvoorwaardelijk van je ongeacht je misstappen en verleden. Hij is een relationele God, de schepper van alle relaties. Leg jouw verhaal in Zijn handen, doe waar jij kunt doen en zie wat er gebeurt.

Bron: CIP.nl