Vasten in de 40-dagentijd?

De 40 dagen voor Pasen is een bijzondere tijd. Sommige mensen kiezen ervoor om dan te vasten. Bijvoorbeeld 40 dagen geen koek en snoep, geen Facebook, geen TV of geen games. Waarom zou je dat doen? Wat heb je er aan en staat het eigenlijk wel in de Bijbel?

Het bovenstaande filmpje is een voorbeeld van een man die vast. Voor zover ik weet doet hij dit niet vanwege een religieuze reden, maar ik wil hem toch als illustratie gebruiken. Jim Stolze is onder andere de organisator van TEDx Amsterdam. Reken maar dat hij veel mailtjes stuurt en veel op internet zit voor inspiratie en het nieuws. Hij heeft ervoor gekozen om een maand offline te gaan om bewust te worden van de impact van internet op zijn leven. Het valt mij op dat hij meer rust heeft ervaren na drie weken en dat hij zich langer kon focussen. Hierin ligt een deel van de reden om te vasten. Je zet iets aan de kant, iets waar je veel mee bezig bent, en ontdekt wat de rol is van datgene in je leven. Misschien spoort het je aan om na de 40 dagen gedeeltelijk te blijven vasten. Misschien zet het vasten dingen in perspectief. Je staat stil bij wat nou werkelijk belangrijk is.

In de Bijbel wordt vasten vaak in één adem genoemd met bidden. Mensen bidden en vasten als er iets ergs is gebeurt, bijvoorbeeld de mensen in Nineve die hebben gehoord van Jona dat ze slecht bezig zijn. Of ze bidden en vasten als er een belangrijke gebeurtenis voor de deur staat, zoals bij Ester die de koning om een gunst gaat vragen. Vasten is als een geheugensteuntje om te bidden. Vaak maak je ook tijd vrij als je vast. Tijd om te bidden dus! Je realiseren wat echt belangrijk is en je richten op God door te bidden zijn dingen die je dichter bij God brengen. Uiteindelijk is het doel van vasten om dichter in de aanwezigheid van God te komen.

Probeer het eens uit om te vasten en ervaar zelf hoe het is!