Verantwoording

Terwijl ik deze titel schreef dacht ik precies de gedachte die er mee te maken heeft. Waarom schrijf ik een stuk over verantwoording? Omdat ik het zelf moeilijk vind en het wil bagatelliseren? Zie je wat er gebeurt? Ik probeer mezelf te verantwoorden.

Ik ben een beetje een vrije vogel. Zeg ik weleens tegen mensen. Als excuus voor dingen, of als vrijwaring, dat je niet alles wat ik zeg ongezouten aan moet nemen. Daar schuilt iets in waar wij, Nederlanders, landgenoten een handje van hebben. Het is namelijk een soort afweermechanisme voor de moeilijke ‘waarom’-vraag.

De afgelopen 2 jaar heb ik allerlei dingen gewild. Vooral zware toekomstonderwerpen, studie, carrière, waar wil je heen en vooral waarom. Mei 2013 begon er een onmogelijk lijkende droom in me te groeien. Ik wilde (en moest, en zou) Worship Music gaan studeren aan Hillsong College in Sydney. Voor drie jaar. Dat kostte een hoop geld en daarom ben ik na het halen van m’n vwo-diploma gaan werken, wat ik nog steeds (vier bedrijven verder) doe. Om deze blog leesbaar (kort) te houden verwijs ik je voor het verhaal daarachter door naar timdhartog.tumblr.com (scroll naar beneden voor ‘Een algemene verklaring’) maar het komt er op neer dat ik besloot het niet te doen.

Probleem: er was geen plan B. Groter probleem: nog steeds niet. Niet helemaal. Voor 1 mei 2015 moest je ingeschreven staan bij je potentiële vervolgopleiding dus schreef ik me min of meer lukraak in voor Liberal Arts & Science aan de UU en bij Theologie aan de VU. Die laatste zou de afvalrace gaan winnen en in september moest het grote gedoe gaan beginnen. Op een gegeven moment leek het me handig om dat eens met God te bespreken… Tijdens dat gebed werd ik herinnerd aan de gelijkenis van de talenten, je weet wel, dat één man het talent dan begraaft en op z’n sodemieter krijgt. Ik werd herinnerd aan de dingen die God in me had gelegd, de dingen waar ik energie van krijg. In mijn geval zijn dat kunst en muziek, grootheden die binnen de hiervoor genoemde opleidingen doorgaans kampioen verstoppertje spelen zijn. Ik moest iets anders gaan doen, schreef me twee weken voor de studie uit en ging verder kijken. Eerder al, ook in mei, vertelde een echtpaar uit m’n gemeente over een Arts DTS in Amsterdam. Een half tussenjaar discipelschapstraining met een focus op kunst in de breedste zin van het woord. Dat moest het worden. Over een paar weken gaat die van start en ik ben nog steeds niet van plan me uit te schrijven, dus dat gaat lekker.

Even iets over het onderwerp nog. Bij al die stappen kreeg ik de waarom vraag om m’n oren. Buitenstaanders, maar ook mensen dichtbij maken zich dan misschien zorgen, ‘je bent bijna 21 en nog niet begonnen aan een opleiding, oh no wat nu?’ Terecht misschien, maar niet nodig. Ik heb niet zo zeer hele goede redenen om dit nu te gaan doen. Voornamelijk wil ik met God leven, steeds meer. Ik wil ontdekken waar Hij me wil hebben en waarom. Soms mag je ook dingen doen die je leuk vindt en is dat als reden voldoende. Wil jij na je vwo liever een HBO opleiding doen in plaats van Universiteit? Dan doe je dat toch? Wil jij liever zonder opleiding in je vaders bedrijf gaan werken om ervaring op te doen? Dan doe je dat toch? Is dat altijd verstandig, misschien niet altijd, niet in élk geval. Leer je er onwijs veel van? Absoluut.

Kleine toevoeging: Vanaf 14 januari woon ik in Amsterdam omdat ik voor een half jaar een Arts DTS ga doen. Daar zal ik zo nu en dan eens een verhaaltje over schrijven. Fijne feestdagen en een super 2016! En o ja, check even het filmpje hieronder. Dominee Gremdaat (a.k.a. Bert, van Bert & Ernie) legt het graag nog even uit.
https://m.youtube.com/watch?feature=youtu.be&v=uGtJPyDupRI

Beeld: Donna Dennis – Little Tube House and the Night Sky, 12/5/2014