Wachten…ammehoela!

Abraham wachtte 25 jaar op de geboorte van zijn zoon Isaak. Jozef zat meer dan 2 jaar (dat is ruim 700 dagen) onschuldig in de gevangenis. Mozes hoedde 40 jaar lang schapen, terwijl hij wist dat zijn volk onderdrukt werd. Jozua sjokte 40 jaar door de woestijn omdat de andere Israëlieten hem niet wilden geloven. Ezechiël lag 390 dagen op zijn linkerzij. Jezus wachtte zijn hele leven op het lijden waarvan Hij wist dat het ging komen.

Geen tijd voor

Als mijn dochter vraagt om een koekje en ze heeft er twee seconden later nog geen in haar hand, vraagt ze het gewoon nog een keer. En nog een keer en nog… Als ik online iets bestel en ik moet langer dan een dag wachten tot het thuisbezorgd wordt, erger ik me al. Als een meneer mij probeert te bellen op mijn werk tijdens mijn lunchpauze, wordt onze telefBlog 8 - geduld hebben aoniste door de man uitgescholden omdat hij toch echt nú te woord gestaan wil worden. Als mijn zoon het woord ‘buiten’ hoort, stuitert hij al richting de voordeur; vijf minuten wachten is voor hem ondraaglijk. Als het voetgangerslicht net op rood springt, hol ik nog even snel de straat over, want ja hé, ik ben hier niet om een beetje te gaan staan wachten. Daar heb ik geen tijd voor, hoor.

 

Geduld is een…verschrikkelijke moeilijke zaak

Geduld is flink lastig. En het lijkt wel of we ‘wachten’ in deze snelschakelende wereld steeds meer verleren. Maar er is goed nieuws: bij geduld hebben denken wij aan passief achterover leunen en wachten tot er iets gebeurt. Maar het Bijbelse woord voor ‘geduld’ is juist een heel actief woord. Het betekent eigenlijk meer: uithoudingsvermogen of volhouden. Tijdens geduld mag je dus zelf in actie komen.

Maar…wordt het dan wel echt makkelijker? Volgens mij niet; ik heb namelijk de grootste moeite om weken achter elkaar te bidden voor twee dierbare, maar ongelovige vrienden. Mag ik zelf in actie komen (bidden), blijkt mijn uithoudingsvermogen niet voldoende. Pfoe…ik kan echt nog veel leren van Ezechiël die zonder moeite ruim een jaar op zijn linkerzij ging liggen; dat is pas volhouden.