Zelfverkozen dood

Uit het leven stappen. Dat is wel een heel zachte, bijna niet ernstig klinkende manier om het over euthanasie te hebben. Maarja, het woord euthanasie zorgt bij veel mensen voor koude rillingen. Nee, dan kun je beter ‘uit het leven stappen’ gebruiken.

CDA en euthanasie

Eerst geloofde ik het niet. Maar afgelopen maandag stond het toch echt in alle media: een voormalig lid van de Tweede Kamer had – samen met zijn vrouw – besloten om uit het leven te stappen. Dat op zichzelf vind ik al best wel schokkend nieuws. Voor mij werd het schokkender toen ik las dat dit kamerlid een CDA-er was: zelf actief christen dus of op zijn minst instemmend met de normen en waarden van de christelijke partij. Hoe komt zo iemand tot deze keus? Daar hadden meneer en mevrouw Van der Heijden goed over nagedacht en in een brief legden ze het ook uit.

blog-11-euthanasie-bDe uitleg

Ze waren inmiddels 78 en 76 jaar oud. Ze waren al meer dan 50 jaar getrouwd. Ze hadden nu nog geen lijden en last, maar verwachtten dat in de toekomst wel en de sterk teruggedrongen zorg baarde hen zorgen. En bovendien hadden ze allebei het gevoel dat hun leven voltooid was. Blijkbaar zijn dat redenen om zelf het heft in handen te nemen en uit het leven te stappen.

Lekker verwarrend

Trouwens: het woord euthanasie vind ik persoonlijk raar en misleidend. Letterlijk betekent het namelijk goede/zachte dood. Mijn eerste vraag is meteen: wat vindt onze hemelse Vader van de door ons bedachte goede dood? Het antwoord weet ik oprecht niet.